Ασημένιοι παγκόσμιοι πρωταθλητές ΑμεΑ οι Βασίλης Χριστοφόρου και Θοδωρής Αλεξάς

Τη δεύτερη θέση του βάθρου κατέκτησαν οι αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, Βασίλης Χριστοφόρου και Θοδωρής Αλεξάς στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ΑμεΑ το οποίο ολοκληρώθηκε σήμερα στο Ομάν. Την αποστολή οργάνωσε και υποστήριξε τεχνικα ο Άκης Τσαρούχης, προπονητής του ομίλου, Ομοσπονδιακός Προπονητής για την ιστιοπλοΐα ΑμεΑ και υπεύθυνος του προγράμματος ανάπτυξης της ιστιοπλοΐας ΑμεΑ στη χώρα.

Οι Παραολυμπιονίκες και Παγκόσμιοι Πρωταθλητές Χριστοφόρου και Αλεξάς, βλέποντας ότι μια ολόφρεσκη κατηγορία, το RS Venture Connect, πρόκειται να αναπτυχθεί ώστε να απαντήσει τις απαιτήσεις της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής για επανένταξη του αθλήματος στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Λος Άντζελες το 2028, ήθελαν να είναι από τους πρώτους παγκοσμίως που θα την δοκιμάσουν. Παράλληλα, για τον ίδιο λόγο, θα έπρεπε να δοκιμάσουν και το νέο race format που εισάγει η νέα αυτή κατηγορία.

istoploia1

Τόσο η κατηγορία όσο και ο νέος αυτός τρόπος διεξαγωγής των αγώνων, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια μοναδική συμμετοχή στο παγκόσμιο αυτό, και ένα άκρως υψηλό επίπεδο. Από τα 26 πληρώματα με αμιγώς ΑμεΑ ιστιοπλόους, τα 20 είχαν κάποιον παλιό Παραολυμπιονίκη ή Παγκόσμιο πρωταθλητή.

Οι αγώνες άρχισαν με μια προκριματική φάση που τα πληρώματα χωρίζονται κάθε μέρα σε 3 γκρουπ τυχαία και κάνουν ιστιοδρομίες μαζεύοντας βαθμούς ποινής. Από τη φάση αυτή, προκρίνονται οι 6 πρώτοι, με το Ελληνικό πλήρωμα να καταφέρνει να προκριθεί στην 5η θέση. Στη συνέχεια, οι πρώτοι 6 που προκρίνονται, ξεκινούν με μηδενική βαθμολογία και κάνουν ιστιοδρομίες στη τελική φάση μέχρι κάποιο πλήρωμα να καταφέρει να κάνει δυο πρωτιές. Αυτό το κατάφερε το πλήρωμα από την Πολωνία, με το Ελληνικό πλήρωμα να έρχεται δεύτερο καταφέρνοντας 2 δεύτερες θέσεις.

istoploia3

Η επιτυχία αυτή, έρχεται να ενισχύσει την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία στο πρόγραμμα ανάπτυξης της ιστιοπλοΐας ΑμεΑ που τρέχει με επιτυχία εδώ και καιρό, σε 10 ομίλους στη περιφέρεια με στόχο την περαιτέρω ενασχόληση με αυτή τη μορφή της ιστιοπλοΐας.

Σχολιαστε